Čiščenje nakita, verižic in ogrlic

verižice-zlatarnaNakit kot so zlate ali srebrne verižice, uhani in zapestnice s časom spreminja in izgublja svoj sijaj ter značilen videz. V kolikor želite, da vaš nakit tudi po nekaj letih izgleda isto kot takrat ko ste ga kupili v zlatarni in prejeli v dar, ga je potrebno negovati in čistiti. Za verižice, ogrlice, prstane in uhane je potrebno torej redno in pravilno skrbeti.

Kako pravilno očistiti nakit?

Osnovno pravilo za vzdrževanje nakita je njegovo pravilno skladiščenje. Zlato in srebro iz katerega je narejen nakit sta sicer zelo trpežna materiala ampak v kolikor se ne hranita pravilno, lahko imamo s takšnim nakitom potem probleme. Postopek čiščenja nakita in sredstva, ki jih boste uporabili pri čiščenju so odvisni od samega materiala iz katerega je narejen nakit. Vsak material reagira oziroma se odziva drugače. Zlato je npr. bolj trpežno kot srebro.

Shranjevanje nakita

Zlatih ali srebrnih verižic, zapestnic ali uhanov ne smemo puščati zunaj na polici, da nanje sije sonce. Zlatarji priporočajo, da se nakit hrani v škatlicah za nakit. V tem primeru bodo vaše verižice, uhani, zapestnice in obeski zaščiteni pred direktno sončno svetlobo in prahom.

Druga možnost shranjevanja nakita so žametne vrečke. V kolikor kupite nakit v zlatarni, jih boste dobili ob nakupu. Seveda pa lahko vrečke za shranjevanje nakita kupite ločeno.

ogrliceSamo čiščenje nakita mora potekati z največjo mero potrpežljivosti. Čas vas ne sme preganjati. Pri čiščenju morate biti previdni in uporabljati mehke materiale, da ne boste opraskali ali poškodovali nakita. Nekateri kosi nakita, kot so npr. zlati ali srebrni uhani ali prstani, so bolj kompleksno narejeni in zapleteni, kar pomeni, da bo tudi njihovo čiščenje bolj zahtevno. Nikakor ne pri čiščenju nakita uporabljati ostrih predmetov, kot so pincete ali igle. V kolikor vam ne uspe dovolj dobro očistiti nakita, je bolje to delo prepustiti strokovnjakom.

Najboljše v takšnem primeru je, da se odpravite v bližnjo zlatarno kjer vam bodo seveda proti plačilu temeljito očistili vaše prstane, uhane, obeske, ogrlice in verižice.