Viski – prodaja

skotski-viskiPrvotno je bil škotski whisky proizveden izključno iz ječmena, šele v 18. stoletju pa sta se pri proizvodnji škotskega viskija začela pojavljati pšenica in rž. Če se viski nahaja ves čas samo v enem sodu, potem takšnemu ustekleničenemu viskiju dajo oznako single cask ali single barell. Poleg že omenjenega single malt viskija, ki je najbolj cenjen, poznamo še blended malt viski, ki je pridobljen z mešanjem več ječmenovih destilatov, ​​single grain viski je pridobljen z destilacijo pšenice ali rži.

Poznan je še blended grain whiskey (mešanica destilatov ječmena in rži) ter in navadni mešani (pridobljeni z mešanjem vseh omenjenih možnosti).

Škotski, irski in japonski viski

Danes sta tako škotski in irski viski med najbolj znanimi vrstami viskija na svetu. Zelo priljubljene vrste viskija so še kanadski, ameriški in japonski viskija. Ne glede na poreklo, je osnovni proces pridobivanja viskija enak za vse – najprej se mora uporabljeno žito namakati v vodi. Sledi sušenje, fermentacija, destilacija, ki lahko poteka 2x ali večkrat. Ko je postopek destilacije končan se viski pretoči v hrastove sode, kjer mora počivati ​​minimalno 2 leti.

Minister za zdravje opozarjaPrekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Kot zanimivost naj omenimo, da se škotski in ameriški viski destilirata 2x, irski pa celo trikrat. Irski viski tako s trikratno destilacijo pridobi na lahkotnosti in mehkobi, zato je nekoliko blažjega okusa. Pri sušenju ječmenovega slad se pri proizvodnji škotskega viskija uporablja šota, ki daje pijači specifičen dimljen okus. Irci in Američani pa pri sušenju najpogosteje uporabljajo les.

Zadnja leta dobiva zelo na popularnosti japonski viski, ki je posledično tudi doživel veliko rast prodaje. Značilno za japonski viskiji je, da so zelo sadni, gladki in pitni. Pester izbor japonskih viskijev boste naši tudi v spletni trgovini z alkoholnimi pijačami na naslovu https://www.rrselection.com/sl/izdelki/alkoholne-pijace/viski. Za najcenejši japonski viski Fujimi bo potrebno odšteti slabih 50 €, najdražji pa je trenutno viski blagovne znamke Chichibu, ki stane dobrih 250 €.