Toplotna črpalka zmanjša račun za energijo

Če razmišljate o toplotni črpalki za svoj dom, morate pred nakupom vedeti nekaj stvari. Toplotna črpalka je električna naprava, ki prenaša toploto z enega mesta na drugo, običajno iz zemlje ali zraka v vaš dom. Pozimi toplotna črpalka prenaša toploto iz zemlje ali zraka v vaš dom, poleti pa ta proces obrne in odvaja toploto iz vašega doma. Uporablja se lahko za ogrevanje ali hlajenje doma ali pisarne. Toplotne črpalke so zelo učinkovite in vam lahko prihranijo denar pri računih za energijo.

Katero toplotno črpalko potrebujem?

Pri nakupu toplotne črpalke je treba upoštevati več dejavnikov. Pomembni dejavniki so velikost enote, vrsta enote in podnebje, v katerem se bo uporabljala. Velikost toplotne črpalke je pomembna, ker mora biti sposobna zadostno ogrevati ali hladiti prostor, v katerem se bo uporabljala. Če je enota premajhna, ne bo mogla ustrezno ogrevati ali hladiti prostora. Če je enota prevelika, bo porabila več energije, kot je potrebno, in morda ne bo delovala kar se da učinkovito.

Pomemben dejavnik je tudi vrsta toplotne črpalke. Obstajata dve glavni vrsti toplotnih črpalk: zrak-voda in zemlja-voda. Zračne toplotne črpalke pridobivajo toploto iz zraka in so primerni za uporabo v večini podnebnih območij. Zemeljske toplotne črpalke pridobivajo toploto iz zemlje in so učinkovitejše od zračnih toplotnih črpalk, vendar so primerne za uporabo le v določenih podnebnih razmerah. Toplotne črpalke so v hladnem podnebju manj učinkovite, zato je, če se bo naprava uporabljala v hladnem podnebju, pomembno izbrati model, ki je zasnovan za uporabo v ttakem podnebju. Pri izbiri toplotne črpalke je treba upoštevati vse te dejavnike, da izberete enoto, ki bo ustrezala vašim potrebam. Toplotne črpalke so na voljo v različnih velikostih, vrstah in podnebnih specifikacijah, zato bo zagotovo obstajal model, ki je idealen za vaš dom ali podjetje.

Ali se toplotna črpalka lahko uporablja za hlajenje?

Da, toplotne črpalke se lahko uporabljajo za hlajenje. Pravzaprav ima večina toplotnih črpalk možnost, ki omogoča prehod iz načina ogrevanja v način hlajenja (in obratno). Če torej živite na območju z vročimi poletji in hladnimi zimami, je toplotna črpalka morda idealna rešitev za vas!