Recept Segedin golaž

Madžarski golaž Segedin je tradicionalna enolončnica iz govejega mesa, paprike, čebule, česna in drugih začimb. Jed segedin naj bi nastala v 18. stoletju v madžarskem mestu Szeged, od takrat pa je postala priljubljena po vsej Madžarski, Balkanu in Srednji Evropi.

Tradicionalna različica segedinskega golaža običajno vsebuje govedino, lahko pa se pripravi tudi iz svinjine, jagnjetine ali piščanca. Meso se prepraži na olju in nato skuha v kombinaciji paprike, čebule, česna, kumine in drugih začimb, kot so majaron, lovorjev list in črni poper. Mešanica se nato duši, dokler meso ni mehko. Dušeno meso se običajno postreže s krompirjem ali rezanci in kislo smetano.

Segedin golaž je priljubljena jed na Madžarskem in v sosednjih državah, ki se pogosto postreže na družinskih srečanjih in ob posebnih priložnostih. Je tudi priljubljena ulična hrana, ki jo je mogoče najti na tržnicah, stojnicah s hrano in v restavracijah po vsej regiji.

Segedin je že dolgo priljubljena jed med madžarskimi domačimi kuharji in je bila skozi leta prilagojena različnim regionalnim slogom. Na nekaterih območjih jo postrežejo s prilogo v obliki cmokov, medtem ko jo drugje postrežejo s kislo smetano.

Segedin je priljubljena tudi v Združenih državah Amerike, kjer jo včasih imenujejo madžarski golaž. Čeprav jed ni več tako priljubljena kot nekoč, jo še vedno strežejo v nekaterih restavracijah, najdemo pa jo tudi v nekaterih trgovinah z živili.

V zadnjih letih je segedinski golaž postal priljubljena jed v veganskih in vegetarijanskih skupnostih, saj ga je mogoče zlahka prilagoditi tem dietam. Veganske in vegetarijanske različice jedi običajno namesto govedine uporabljajo gobe ali druge vegetarijanske beljakovine, namesto goveje juhe pa je običajno pripravljena zelenjavna juha.

Madžarski segedinski golaž je krepka in aromatična jed, ki jo je enostavno pripraviti in jo je mogoče prilagoditi vsakemu okusu. Je priljubljena jed na Madžarskem in v okoliških državah, vse bolj priljubljena pa je tudi v Združenih državah Amerike.

recept-segedin