Polnjena paprika

Polnjene paprike so priljubljena poletna jed. So kar precej zapletene za pripravo pa tudi kuhanje je dolgotrajno, samo se splača. Okus polnjenih paprik je res nekaj posebnega. Skratka splača se potruditi in jih skuhati. Kaj potrebujete za pripravo polnjenih paprik? Vsekakor so glavne sestavine polnjene paprike naslednje: paprika (babura), mleto meso in paradižnikova omaka.

Paprike operemo, previdno odrežemo klobuke, ki jih ne zavržemo, saj jih bomo kasneje spet uporabili, ko bomo zaprli z njimi paprike, ki jih bomo napolnili. Iz paprik odstranimo semena in jih speremo z mrzlo vodo. Uporabimo mleto meso. Jaz uporabim mešanico svinjskega in govejega mesa. Meso predevam v skledo. Dodam sesekljano čebulo, ki sem jo prepražil v ponvi na olivnem olju skupaj z dvema strokoma sesekljanega česna. V mešanico dodam še žličko mlete paprike, sesekljan peteršilj, sol, poper, razžvrkljano jajce in na pol kuhan riž. Riža naj bo maksimalno 1/3 kolikor imamo mesa. Maso z rokami dobro premešam, nakar s pomočjo žlice napolnim paprike. Paprike napolnimo samo do ¾. V kolikor bi jih napolnili do konca, bi lahko med kuhanjem počile, saj se fila med kuhanjem raztegne. Paprike predevamo v globoko posodo. Prilijemo toliko paradižnikove pasate, da so vse paprike pokrite. Prilijemo še kozarec vode. Dodamo žličko soli, in žličko sladkorja. Polnjene paprike kuhamo pri nizki temperaturi v pokriti posodi približno 1 uro in pol. Omako lahko zgostimo s podmetom, ki smo ga naredili iz moke. Polnjeno papriko ponudimo s pire krompirjem. V kolikor nimamo časa za pripravo polnjene paprike, lahko v trgovinah kupimo že narejeno naturetino polnjeno papriko. Njena priprava je zelo enostavna, saj jo moramo samo pogreti. Paprike ne polnite do konca, saj bo med kuhanjem počila. Polnjene paprike lahko shranimo tudi v zamrzovalniku. Ko so skuhane, moramo počakati, da se ohladijo, nato pa jih predevamo v posodice za zamrzovanje.