Okrasni cvetlični lonci za rože

Tisti, ki nimajo vrta, se pogosto odločijo za gojenje rož na balkonu (če ga seveda imajo) ali pa kar v stanovanju. Kupljene rože posadijo namesto v zemljo v cvetlične lonce ali v okrasne lonce za rože ter jih postavijo na mesto kamor želijo. Prednost posaditve rož v cvetlične lonce je vsekakor ta, da lahko potem rože vsekakor brez večjih problemov premikamo po stanovanju. Če potrebujejo sobne rastline ali posajene rože več sonca, jih damo na sončna mesta, pozimi, ko ne smejo biti npr. zunaj pa jih prestavimo na hodnik ali kakšno drugo primerno mesto v stanovanju oziroma v hiši.  Vas zanimajo okrasni cvetlični lonci za rože?

Cvetlični lonci za rože so izdelani iz različnih kakovostnih materialov: keramike, plastike, litega železa, lesa, kovine ali nerjavečega jekla. V številnih spletnih trgovinah, ki prodajajo cvetlične lonce lahko izbirate med pestro paleto loncev tako glede velikosti, uporabljenega materiala, dekoracije, barv.

Nakup cvetličnega lonca je zelo odvisen tudi od rože, ki jo mislimo zasaditi v ta lonec. Nekatere rože oziroma rastline namreč potrebujejo ozke lonce, druga pa npr. široke v katerih bo dovolj zemlje in dovolj prostora za koreninski sistem. Od materiala iz katerega je izdelan cvetlično lonec bo odvisno tudi kako bo lonec zadrževal vlago. V glinenih loncih običajno voda prej izpari in je potrebno rastline bolj zalivati. Na balkon npr. ni priporočljivo postaviti loncev v črnih barvah in v materialih, ki se zelo segrevajo, ko so izpostavljeni soncu, saj takšni pogoji potem z večino posajenih rastlin niso ravno primerni.

Ko kupujemo okrasni lonec za rože gledamo vsekakor na videz. Vendar je v kolikor želimo omogočiti posajani rastlini čim daljše življenje, izrednega pomena, da vemo kje bomo imeli to rastlino (na balkonu, v stanovanju, v lonu na vrtu) in kakšne pogoje za rast zahteva rastlina v okrasnem loncu za rože. V kolikor bomo okrasni lonec imeli zunaj je pomembno, da ima dolgo življenjsko dobo in da ima UV zaščito.