Peskanje v peskalni kabini v 13 korakih

Peskanje vključuje štiri osnovne komponente: vir zraka (kompresor), površina za obdelavo (miza), zbiralnik prahu (sesalec, odsesovalni sistem) in peskalni medij. Vir zraka je najpogosteje klasičen zračni kompresor. Moč kompresorja je odvisna od naših potreb peskanja. Na mizo za peskanje pričvrstimo obdelovanec, ki ga peskamo. Zbiralnik prahu odsesava ali kako drugače izbira nastali prah s same mize in okolice.

Za peskanje lahko uporabimo različne peskalne medije. Delimo jih na abrazivne in neabrazivne. Odvisno od strukture obdelovanca in potreb obdelave.

Za kaj se uporablja peskanje?

Peskanje je postopek, ki lahko hitro in učinkovito odstrani rjo, barvo in ostanke oksidacije. S peskanjem pa lahko tudi spreminjamo samo površino. Recimo odstranjujemo madeže ali praske. Prav tako se lahko uporablja kot metoda za čiščenje površin. Peskanje kot takšno je v uporabi že preko sto let.

V nadaljevanju sledi 13 korakov peskanja v peskalni kabini:

 1. Odprite vrata kabine
 2. Postavite predmet v kabino
 3. Zaprite vrata peskalne kabine
 4. Vklopite napajanje
 5. Roke položite v rokavice
 6. Primite peskalno šobo
 7. Stopite na stopalko
 8. Peskate površino obdelovanca
 9. S pištolo za izpihovanje zraka izpihate ostanek peskalnega medija z obdelovanca
 10. Preglejte komad po opravljenem peskanju
 11. Po potrebi ponovite postopek peskanja na mestih, kjer niste bili dovolj učinkoviti
 12. Odprete vrata kabine
 13. Odstranite obdelovanec iz kabine

*Obdelovance, ki ste jih peskali, prijemate le s čistimi rokavicami. Kisline, maščoba in soli z rok namreč pustijo na obdelovancu sledi, ga umažejo in dolgoročno pripeljejo do oksidacije materiala in rjavenja površine na mestih, kjer smo obdelovanec prijeli z golo roko.

Kakšne so prednosti peskanja?

Peskanje ponuja številne gospodarske prednosti, saj učinkovito čisti površine. Bolje in hitreje kot tradicionalne tehnike. Učinkovit je tudi pri odstranjevanju rje na kovinskih površinah. Abrazivno peskanje učinkovito pripravi površine za nadaljnjo obdelavo. Barvanje, teflonizacijo, metalizacijo ipd. Neabrazivno peskanje pa površine očisti in izboljša njihov estetski videz.

Utrjevanje površine s peskanjem

S posebnim postopkom peskanja, ki ga imenujemo mikrokovanje oz. angleško shot peening, lahko tudi učinkovito utrjujemo površine. Na ta način se peskanje uporablja pri utrjevanju zobnikov, varjenih mest, avtomobilskih in letalskih delov in podobno.

Kateri material se uporablja za peskanje?

Obstajajo različni peskalni mediji. Primer: silicijev dioksid, soda, jeklo, plastika, steklene kroglice, elektro korund, garnet, orehove lupine in še veliko več. Različni peskalni mediji potrebujejo tudi različne metode peskanja. Kakšno tehniko bomo uporabili je potrebno določiti vnaprej. Odvisno je namreč od tega, kakšen material peskamo in kakšne rezultate želimo doseči s peskanjem. Za več informacij o peskanju kliknite tukaj.