Kako strm teren lahko kosi robotska kosilnica?

robotska kosilnicaMajhne zelenice okoli hiše običajno ni težko pokositi kar ročno, medtem ko robotske kosilnice izberemo za zahtevnejše izzive – predvsem za večje zelene površine, ki so pogosto tudi bolj razgibane. Pomembno je torej, da izberemo  takšno robotsko kosilnico, ki se bo dobro znašla na terenu, ki ga želimo kositi. Če pri izbiri in nakupu robotske kosilnice pretirano varčujemo, se lahko zgodi, da novi izdelek ne bo zmogel učinkovito pokositi predvidene površine, s tem pa bo vsakršna investicija seveda nesmiselna. Bolje se bo obnesla dražja robotska kosilnica, ki bo investicijo upravičila z odlično opravljenim delom.

Oviro za robotske kosilnice pogosto predstavlja strmina terena. Ta je pravzaprav težava tudi za druge kosilnice, morda želimo prav zaradi tega delo zaupati kar robotski tehnologiji. In res je čisto možno, da se bo robotska kosilnica na takšnem terenu odlično obnesla, če le ne gre za res ekstremne naklone. Vse pa je odvisno od same kosilnice, saj imajo različni modeli različne zmogljivosti na strmini. Robotske kosilnice višjega kakovostnega razreda se bodo brez težav soočile tudi z naklonom do 45 stopinj, s tem da to vključuje tudi razgibane površine, ne le ravnih naklonov. Cenejši modeli uporabnikom ne ponujajo toliko brezskrbnosti pri košenju razgibanega terena, a se vseeno precej dobro soočajo z nakloni – tudi vstopni modeli namreč zapeljejo na strmino z naklonom do 25 stopinj, kar je za mnoge domače uporabnike že čisto dovolj.

Šele v praksi se izkaže, kako dobro se bo kosilnica obnesla na strmini. Navedene vrednosti so tiste, ki jih za posamezne modele ponuja proizvajalec, bodo pa na dejansko zmogljivost vplivale razmere in okoliščine. Če načrtujemo nakup robotske kosilnice za košenje večjih strmin, je torej dobro pobrskati po višjem cenovnem razredu oziroma po možnosti napravo najprej preizkusiti v praksi. Upoštevajmo še to, da se bo robotska kosilnica drugače obnašala na spolzki podlagi in na razgibanem terenu kot na suhem in ravnem naklonu.