Pohodna obutev – izbrati visoke ali nizke čevlje

Pri nakupu pohodne obutve si moramo biti najprej na jasnem, na kakšne pohodniške podvige se bomo odpravljali. Dober čevelj za lažje planinske ture se namreč kar precej razlikuje od ustreznega čevlja za daljše, bolj zahtevne pohode v gore. Dandanes nam tržišče ponuja ogromno izbiro takšnih in drugačnih čevljev, zato lahko prav vsak najde tistega, ki je najbolj primeren za njegove pohodniške cilje.

Najbolj pomemben podatek pri tem, za kakšno pohodno obutev se boste odločili, je seveda podatek o terenu, po katerem boste hodili. Od tega je potem odvisno to, ali boste za svoje dogodivščine izbrali visoke ali nizke čevlje. Priporočamo vam, da se za vrsto pohodne obutve odločite še pred obiskom trgovine s čevlji za planinarjenje. Seveda pa lahko za nasvet poprosite tudi izkušenega prodajalca.

Različni tereni, različna pohodna obutev
Nizka pohodna obutev je primerna predvsem za kratke in enodnevne izlete ter za pohode, kjer hodimo po suhem in nezahtevnem terenu, se pravi po ravnini ter manjših, tehnično nezahtevnih strminah. Od navadnih superg se razlikuje po tem, da ima trdnejši podplat z boljšim oprijemom. Ker so takšni čevlji lažji, omogočajo hitro, lahkotno in udobno hojo. Poleg tega imajo fleksibilen notranji del, ki omogoča dober stik s podlago.

Lažja visoka pohodna obutev se na trgu pojavlja v obliki srednje visokih ali visokih modelov. Takšni čevlji so primerni tudi za večdnevne ture, ki pa obenem niso preveč zahtevne. Glede fleksibilnosti so podobni nizki pohodni obutvi, prav tako pa nudijo tudi dober stik s podlago. Ker so zvišani, varujejo tudi gleženj. Žal pa ne zagotavljajo zelo dobre opore, zato niso primerni za ture, na katere se odpravite s težkim nahrbtnikom.

Robustna visoka pohodna obutev ali po domače gojzarji so posebna kategorija pohodne obutve. Res je, da so gojzarji težji in bolj okorni, a ravno zaradi tega so bolj trpežni in imajo daljšo življenjsko dobo. Pomembno je tudi to, da nogi nudijo veliko večjo oporo in zaščito. Visoki gojzarji dobro objamejo gleženj in omogočajo stabilno hojo. Primerno so za tehnično zahtevnejše, pa tudi zimske vzpone.

Želimo vam pravo odločitev in veliko pohodniških užitkov!