Kako deluje električni (pašni) pastir?

Med vsemi napravami, ki olajšajo pašo živine na sodobnih kmetijah, je verjetno prav električni pastir najbolj učinkovit pri svojem delu. Lahko ga preprosto prepustimo delovanju in nanj kar pozabimo, pa bo vseeno uspešno obdržal živino na pravem mestu. Pašni pastir je zanesljiva in učinkovita naprava, zahteva pa, da se nekoliko posvetimo namestitvi pašne opreme in se tudi pozanimamo, kako ta pravzaprav deluje.

Učinki električnega pastirja so povsem očitni in dobro znani vsakomur, ki se je kdaj hote ali nehote dotaknil žice pod napetostjo. Električna ograda deluje tako, da po žici pošilja električne sunke, ti pa služijo odganjanju živali v primeru dotika ograde. Tako deluje končana in pravilno postavljena električna ograda, medtem ko je sam pašni pastir nekoliko bolj komplicirana naprava, za uspešno delovanje ograde pa seveda potrebujemo še nekaj dodatnih elementov.

Električni pastir je naprava, ki električni ogradi dovaja električne impulze. Od same naprave je odvisno, kakšen je vir teh sunkov, saj imamo na voljo več opcij – lahko da gre za elektriko iz javnega električnega omrežja, lahko pa ima pašni pastir lasten akumulator, ki hrani in sprošča potrebno električno energijo. Pastir je povezan z žico, ki sestavlja ogrado, poleg tega pa je povezan tudi z ozemljitveno palico, ki zagotavlja učinkovito ozemljitev. Prav ozemljitev je ključnega pomena, če želimo, da bo takšna pašna oprema pravilno delovala. Ko električni pastir pošilja impulze po žici, ta namreč ne bo sproščala napetosti, če tokokrog ne bo sklenjen – ozemljitev poskrbi, da ob dotiku impulz potuje skozi žival v zemljo, kjer se krog zaključi pri ozemljitveni palici. Le tako bo ograda stresla.

Za delujočo pašno opremo moramo torej vse elemente pravilno postaviti in povezati med seboj. Električni pastir mora biti ozemljen in povezan s samo žico ograde, prepričati se moramo, da je tok elektrike neoviran. Nadalje mora imeti pašni pastir vedno na voljo zahtevano električno energijo za opravljanje svojega dela.